Het Zwen / Plaatsing AED's

Op 28 mei 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Het Zwen – fiets- en wandelverbinding

Op donderdag 19 maart opende het gemeentebestuur officieel het natuurreservaat “Het Zwen“. Onderdeel van dit project is een fiets- en wandelverbinding tussen de Statiestraat en de J.B. Tassynsstraat. Voor de aanleg van dit pad werd een heel aantal bomen gerooid waardoor er eveneens een doorgang gecreëerd werd in de richting van de C. Van Goeystraat. 

Het verschil met het aangelegde fiets- en wandelpad is dat het pad richting Van Goeystraat geen openbaar domein is maar over de privégronden loopt van de aanpalende eigenaars. Hun stuk grond loopt, zoals de notariële akte beschrijft, tot in het midden van de Laarbeek. De erfdienstbaarheid die op deze strook rust geldt enkel voor het onderhoud van de beek, en geeft geen toelating om deze zone als openbaar fiets- en wandelpad te gebruiken.

Doordat de doorgang naar de strook tussen het nieuwe pad en de C. Van Goeystraat opengesteld is, krijgen vele wandelaars de indruk dat deze zone ook tot het openbaar domein behoort. Deze indruk werd nog versterkt door de uitspraak van schepen Van Der Donckt in het informatieblad “Rondom“ van 1 april 2015 waarin hij stelt “Wandelaars kunnen nu doorstappen tot in de Constant Van Goeystraat“. Dit roept bij de aangelanden een aantal vragen op omtrent de afsluiting, veiligheid en aansprakelijkheid bij ongevallen in deze privé-zone. 

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege om via het gemeentelijke informatieblad de bevolking te wijzen op het feit dat de strook langsheen de Laarbeek, tussen het nieuwe fiets- en wandelpad en de C. Van Goeystraat, nog steeds privaat domein en dus niet publiek toegankelijk is, en dit ook ter plaatse aan beide uiteinden van deze strook afdoende  aan te duiden d.m.v. gepaste signalisatie.

____________________________________________________________________

 

Hartveilig Zwijndrecht – plaatsing AED’s

Meer dan een jaar geleden, in de gemeenteraadszitting van 27 maart 2014, stelde onze N-VA-fractie voor een  gefaseerd en gebudgetteerd meerjarenproject uit te werken voor de plaatsing van AED’s en de organisatie van opleidingen voor het gebruik ervan.

Het nut van dergelijke AED’s werd toen uitvoerig toegelicht in onze vorige tussenkomst en moet niet meer betwijfeld worden. 

De reactie van het schepencollege op onze tussenkomst beperkte zich tot de collegebeslissing van 17 juni 2014 om naast de reeds geplaatste AED in het gemeentelijk Ontmoetingscentrum ‘t Waaigat ook een AED te installeren in de sporthal in de Fortlaan in Zwijndrecht. We zijn nu echter bijna een jaar verder, en nog steeds werd deze beslissing niet uitgevoerd, zo vernamen we van de sportdienst bij de opmaak van dit agendapunt.

Tegelijk besliste het schepencollege om de sportclubs aan te moedigen om een AED aan te schaffen. Navraag bij diverse sportverenigingen wijst uit dat er wel degelijk vraag is naar de beschikking over deze toestellen, doch dat omwille van de beperkte budgettaire middelen van de sportclubs de investering hierin steeds wordt uitgesteld.

Onze N-VA-fractie is van mening dat het gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid op dit vlak niet mag ontlopen en de inspanningen moet verhogen. 

In een eerste fase kan onmiddellijk worden voorzien in plaatsing van AED’s op de meest gebruikte gemeentelijke sportterreinen, nl. De Wallen en Kerkenkouter. 

Verder moet overleg gepleegd worden met de diverse adviesraden om na te gaan op welke wijze de beschikbaarheid van AED’s in alle verenigingen en hun lokalen kan worden verhoogd, en welke rol het gemeentebestuur hierin kan spelen.

We vragen de gemeenteraad te beslissen om 

  • het schepencollege opdracht te geven onmiddellijk budgetten te voorzien om op korte termijn ook de beide gemeentelijke sportterreinen De Wallen en Kerkenkouter uit te rusten met een AED;
  • in samenwerking met het Rode Kruis opleidingscursussen over het gebruik van deze toestellen te organiseren voor leden van de sportclubs;
  • het schepencollege opdracht te geven om met het lokale verenigingsleven te overleggen over modaliteiten om de beschikbaarheid van AED’s verder uit te rollen.

Kan het schepencollege de gemeenteraad tevens informeren over de timing van de installatie van de AED in de sporthal en de opleidingen aan het personeel voor het gebruik ervan ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is