Jaarmarkt Zwijndrecht / Lokale politie /

Op 28 maart 2013, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Jaarmarkt Zwijndrecht - eetmaal

Het college van Burgemeester en Schepenen besliste in vergadering van 5 februari ll. om ter gelegenheid van de Jaarmarkt op 7 oktober een eetmaal aan te bieden aan de leden van het Jaarmarktcomité, medewerkers en genodigden.

Onze fractie stelt zich vragen bij het feit dat dit eetmaal wordt georganiseerd in het administratief centrum en wordt verzorgd door het eigen personeel. Het gaat hier immers niet om een strikt interne aangelegenheid voor het eigen personeel, maar om een diner dat wordt aangeboden aan genodigden, en waarbij  extra genodigden een all-in-vergoeding van 25 € per persoon moeten betalen. 

Wellicht liggen budgettaire overwegingen aan de basis van dit besluit, maar we menen toch dat hier sprake is van ongepaste concurrentie met de lokale restaurants. 

Op zijn website wijst de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten op het belang voor de gemeente van een sterke en kwalitatieve horeca. Deze sector draagt niet alleen bij tot werkgelegenheid, maar vormt het uithangbord van de gemeente, trekt bezoekers aan, en is voor de inwoners een onmisbare motor van het sociale weefsel.  

Het is net de horecasector die in de aanslepende economische crisis zeer zwaar getroffen wordt. Het handelsinformatiebureau Graydon becijferde eind vorig jaar dat het grootste aantal faillissementen zich voordoet in de horecasector. Horeca Vlaanderen lanceerde eind vorig jaar nog een oproep aan de overheid om dringend werk te maken van een noodplan voor een leefbare Horeca. 

Uit contacten met afgevaardigden van de Lokale Adviesraad Economie Zwijndrecht blijkt dat ook zij bedenkingen hebben bij de eigen organisatie van het eetmaal n.a.v. jaarmarkt.

We stellen ons aanvullend trouwens de vraag of de organisatie van dergelijke eetmalen in het administratief centrum beantwoordt aan alle regels inzake voedselveiligheid.

 

We vragen het College van Burgemeester en Schepenen om de beslissing van 5 februari te herzien, en voor het traditionele eetmaal ter gelegenheid  van jaarmarkt –en, bij uitbreiding, voor alle eetmalen aangeboden door het gemeentebestuur aan derden- beroep te doen op lokale restaurants.

____________________________________________________
 

Lokale politie - inbraken en overvallen – plaatsing camera’s met nummerplaatherkenning

Onze gemeente wordt steeds meer geconfronteerd met diverse vormen van criminaliteit. Naast tal van woninginbraken neemt ook het aantal overvallen –veelal met lichamelijk letsel- toe. Na de gewelddadige overvallen in het nabije verleden op een boekhoudkantoor, bank en reisbureau vond recent nog, op 6 maart, een overval op een doe-het-zelf-zaak in Dorp West plaats, waarbij de eigenaar lichtgewond raakte.

De toename van deze criminaliteit in onze gemeente kan wellicht voor een deel verklaard worden door onze specifieke ligging, met directe aansluiting op enkele bovenlokale wegen. Hierdoor kunnen de daders snel onze gemeente verlaten.

De politie staat veelal machteloos tegen dergelijke onvoorspelbare criminaliteit, en heeft alle hulp nodig om deze te bestrijden. Zo lanceerde de politie vorig jaar nog een publieke oproep om verdachte feiten onmiddellijk te melden.

Een mogelijk hulpmiddel bij het voorkomen van dergelijke criminele feiten en het opsporen van de daders vormen de camera’s met nummerplaatherkenning, ook wel ANPR-camera's (Automatic NumberPlate Recognition) genoemd. Deze registreren en herkennen de kentekens van voertuigen. Ze verzamelen automatisch een aantal data van elk passerend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip, enz. De ingewonnen gegevens komen terecht in tijdelijke databanken, die onderworpen zijn aan de strenge principes van de Camerawet, de Privacywet en de Wet op het Politieambt.

De verzamelde data zijn trouwens ook zeer nuttig voor een goede verkeersanalyse, en bieden voordelen op het vlak van verkeershandhaving zoals het opsporen van niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen en voertuigen waarvoor geen verkeersbelasting werd betaald. 

De Vlaamse regering heeft de uitbouw van een ANPR-systeem in Vlaanderen goedgekeurd en biedt geïnteresseerde overheden de kans om via het Agentschap Wegen en Verkeer ANPR-apparatuur aan te kopen. Voordeel is dat de camera’s compatibel zijn en dat de kostprijs lager zal liggen.

Gezien de toename van de criminaliteit in onze gemeente achten we het aangewezen om dit punt onverwijld en parallel naast de opmaak van het zonale veiligheidsplan te onderzoeken.

De N-VA-fractie vraag de politieraad :

•    principieel te beslissen tot de implementatie van een systeem van camera’s met nummerplaatherkenning in onze gemeente;
•    de korpschef opdracht te geven om in de Politieraad van mei een rapport voor te leggen met een voorstelling van alle aspecten voor deze implementatie zoals budgettering, locaties en fasering.

 

Danny Van Hove,

Gemeenteraadslid N-VA

0498/52.07.07 – danny.vanhove [at] n-va.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is