Sportterreinen De Wallen / Wateroverlast

Op 28 augustus 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Sportterreinen De Wallen - bouwovertreding 

Eind maart stelden we vast dat het paviljoen aan de tennisterreinen De Wallen in Burcht werd uitgebreid met een houten constructie.

Navraag bij de dienst Ruimtelijke Ordening wees uit dat het ging om een uitbreiding voor het stapelen van allerhande materialen. De werken werden op vraag van de sportdienst uitgevoerd door de technische diensten van de gemeente, maar door een misvatting ging men er van uit dat deze werken niet vergunningsplichtig waren, zo meldde de gemeentelijke stedenbouwkundig ambtenaar, die nog toevoegde dat de werken werden stilgelegd in afwachting van de indiening van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning.

Sedert onze melding van de bouwovertreding, nu meer dan 4 maand geleden, is er hierover geen enkele aanduiding terug te vinden in de verslagen van het schepencollege, noch een collegebesluit tot stopzetting van de werken en afbraak van de constructie, noch een besluit tot uitwerking van een vergunningsaanvraag tot regularisatie. De zonder vergunning geplaatste constructie staat er nog steeds, en navraag op 13 augustus jl. bij de gemeentelijke bouwdienst wees uit dat er nog steeds geen vergunningsaanvraag werd ingediend.

Het is een algemeen gekend gegeven dat het gemeentebestuur streng optreedt bij bouwovertredingen. Het verbaast ons dan ook dat het in huidig dossier windstil blijft. 

Volledigheidshalve willen we nog toevoegen dat onze N-VA-fractie begrip heeft voor de noodzaak tot oprichting van bepaalde technische installaties, zodat de gemeentelijke diensten hun opdrachten in de beste omstandigheden kunnen uitvoeren. Het staat echter buiten kijf dat net het gemeentebestuur zelf in alle gevallen de regels en procedures dient na te leven.

 

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege :

  • heeft het schepencollege formeel beslist tot oprichting van de uitbreiding van het paviljoen aan de tennisterreinen De Wallen, of gaat het hier om een interne afspraak tussen de gemeentediensten ?
  • is het schepencollege formeel op de hoogte gebracht van de melding van de bouwovertreding, en welk gevolg werd hieraan gegeven ?
  • welke maatregelen heeft het college intussen genomen of zal het college nog nemen om een einde te stellen aan het behoud van deze illegale constructie ?

_____________________________________________________________

 

Wateroverlast - maatregelen

Exact een jaar geleden, in de gemeenteraadszitting van 22 augustus 2013, bracht onze N-VA-fractie de problematiek van wateroverlast onder de aandacht van deze gemeenteraad. We vroegen toen aan het schepencollege om onverwijld alle betrokken partijen bij dit dossier rond de tafel te brengen en oplossingen uit te werken om het probleem van de herhaalde overstromingen -toen specifiek aan het kruispunt Antwerpsesteenweg-Heidam-  te stoppen, en vervolgens de nodige middelen te voorzien om het weerhouden project effectief en prioritair uit te voeren.

We zijn een jaar verder, en op een overlegvergadering met Aquafin en een beperkte ingreep op Vromenhove na is er weinig of niks gebeurd, integendeel : op zondag 10 augustus was het weer zover : bij een hevige regenbui liepen diverse straten in onze gemeente onder. Niet alleen de gekende problemen aan de Burchtsestraat en de Heidam staken weer de kop op. Zo werd ook wateroverlast vastgesteld op het kruispunt van de Pastoor Coplaan-Statiestraat-Lindenstraat en Alice Nahonlaan. Meest in het oog springend was de wateroverlast in het begin van de Antwerpsesteenweg, waar de zondvloed niet beperkt bleef tot ondergelopen straten, maar ook de naastgelegen woningen werden getroffen, met ernstige materiële, financiële en emotionele schade voor de betrokkenen. De kans op wateroverlast was via alle kanalen aangekondigd, doch klaarblijkelijk werden geen preventieve maatregelen genomen om de gekende probleemzones van wateroverlast te vrijwaren.

Hoewel de regenval op 10/08 als extreem en uitzonderlijk kan worden beschouwd kunnen we niet anders dan vaststellen dat extreme weerfenomenen zich alsmaar vaker voordoen. 

De zaak afdoen als "overmacht" is absoluut ontoereikend, onze fractie herhaalt dat kosten noch moeite mogen worden gespaard om dit probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen, en dat tegelijkertijd maatregelen moeten worden genomen om in soortgelijke gevallen preventieve bescherming in de gekende probleemwijken aan te bieden.

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege :

  • welke preventieve maatregelen werden genomen om wateroverlast in de gekende probleemzones te voorkomen ?
  • wordt het reinigen van de straatkolken wel efficiënt en effectief uitgevoerd, en op welke wijze wordt dit opgevolgd en gecontroleerd ? Is er opvolging indien straatkolken door geparkeerde voertuigen niet kunnen worden gereinigd ?
  • naar analogie met het winterplan voor sneeuwbestrijding ook een waterplan uit te werken. Dit waterplan moet een overzicht inhouden van preventieve maatregelen bij aangekondigde extreme regenval, zoals de verdeling en/of plaatsing van zandzakken in de gekende probleemzones, het voorzien van extra pompcapaciteit, afspraken met andere diensten als Aquafin. Tevens moet worden voorzien in een permanentie van de gemeentelijke technische dienst zodat onmiddellijk de nodige bijstand kan worden verleend. 
  • opnieuw alle betrokken partijen rond tafel te verzamelen om de gekende problemen te evalueren en alle mogelijke technische oplossingen op te lijsten, waarna de kostenraming van de technisch beste oplossingen als absolute prioriteit in het gemeentelijk budget worden ingeschreven en deze ook effectief en op een zo kort mogelijke termijn worden uitgevoerd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is