Beheer van het Vlietbos

Op 26 maart 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Beheer van het Vlietbos – stand van zaken

In gemeenteraadszitting van 28 februari 2013 werd het bosbeheerplan voor de gemeentelijke eigendommen goedgekeurd.

Dit beheersplan kwam tot stand na inventarisaties door het studiebureau ABO en in samenwerking met de gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt WAL.  

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en helaas zien we weinig resultaat voortvloeien uit dit bosbeheerplan.

Vooral de situatie in het Vlietbos baart ons zorgen. 

Geregelde bezoekers van dit bij KB van 15/08/1980 als landschap geklasseerde natuurgebied kunnen enkel vaststellen dat op korte termijn blijkbaar toch een deel van de hoge beplanting is gesneuveld waardoor het gebied stilaan van karakter verandert. Verschillende bomen zijn door de wind trouwens dermate beschadigd dat er gevaar kan ontstaan voor de bezoekers van het Vlietbos. Het is weliswaar belangrijk voor het ecosysteem om dood hout ter plekke te laten, doch de veiligheid moet alleszins gegarandeerd worden, daarom is het aangewezen potentieel gevaarlijke bomen aan te pakken.

De toegankelijkheidsregeling en voorziene bebording van de verschillende gebieden, die volgens het plan in 2013 zou worden uitgevoerd, ontbreekt, net als de infoborden die zouden worden geplaatst aan de hoofdtoegangen van het bos. Zo is nergens aangegeven welke zone in het Vlietbos mag gebruikt worden als atletiek- en mountainbikelus. Hierdoor worden wandelpaden en vegetatie beschadigd en ontstaan er geregeld gevaarlijke situaties voor de wandelaars. 

Het lijkt alsof het bosbeheerplan zoals zovele beleidsplannen weliswaar overloopt van goede intenties en strakke visie, doch in praktijk een lege doos blijft.

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege :

  • een overzicht te geven van de uitvoering die reeds werd gegeven aan de maatregelen voorzien in het bosbeheerplan, en tevens de redenen toe te lichten voor het uitblijven van ingrepen;
  • een tussentijdse evaluatie te maken van het bosbeheersplan, waarbij er een vergelijking wordt gemaakt van de toestand van de vegetatie bij opmaak van het plan en op huidig ogenblik.

__________________________________________________________________________

 

Polderstraat – aangekochte percelen

In gemeenteraadszitting van 23 mei 2013 werd beslist om in de Polderstraat enkele gronden aan te kopen om ter hoogte van de huisnummers 161-179 en de hoek met Neerbroek 127 een voetpad aan te leggen.

Deze aankoop werd destijds gecontesteerd door de ganse oppositie, niet alleen omwille van de hoge kostprijs van de aankoop van de grond maar vooral omdat de realisatie van een voetpad op die locatie totaal zinloos is. De omgeving waarover het hier gaat is een zeer rustige woonomgeving met zo goed als geen doorgaand verkeer en daardoor ook een zeer lage verkeersdruk.  Ter hoogte van de plaats waar het nieuwe voetpad is voorzien in de Polderstraat ligt al een zeer goed uitgerust voetpad langs de pare kant van de weg zodat voetgangers daar in optimale omstandigheden kunnen wandelen.  

De aanleg van het voorziene voetpad staat trouwens ook haaks op het principe van het ontmoedigen van verharding van groene en braakliggende oppervlakten waardoor hemelwater niet meer de kans krijgt om op een natuurlijke wijze in de ondergrond te dringen.

De bestuursmeerderheid keurde de aankoop toch goed. Schepen Byl argumenteerde dat het “een beetje een fatsoenering is van die hoek aldaar.  Want laat ons eerlijk zijn die hoek is momenteel qua uitzicht toch niet van dien aard dat dat heel aantrekkelijk is”.

Hoewel de aankoopsom reeds lang betaald is aan de betrokken eigenaars zien we ter plekke weinig gebeuren. Dit laat ons toe te hopen dat het schepencollege toch onze argumentatie volgt en afziet van de aanleg van de nutteloze verharding.

Anderzijds wil dit uiteraard niet zeggen dat er niets mag of kan gebeuren. Zo ware het wenselijk om de hoogstaande beplanting in de aangekochte zone te snoeien of te verwijderen, en te vervangen door een meer geschikte beplanting ten behoeve van de overzichtelijkheid van het kruispunt voor voetgangers, fietsers en automobilisten. 

Het feit dat er over de geplande aankoop van het lot A toen en blijkbaar tot op heden nog steeds geen akkoord kon worden gevonden met de betrokken eigenaar is naar onze mening geen argument om de reeds verworven percelen te laten verwilderen.

Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege de gemeenteraad te informeren over de plannen met deze aangekochte gronden, en in afwachting van een definitieve realisatie na verwerving van alle grondstroken de bestaande beplanting aan te pakken in het belang van de overzichtelijkheid van het kruispunt.


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is