Publicitaire schuilhuisjes

Op 24 september 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Publicitaire schuilhuisjes en gemeenteplanborden

We lezen meermaals in de collegeverslagen dat het schepencollege aanvragen weigert tot plaatsing van publiciteitsborden die algemene aankondigingen doen en niet verbonden zijn aan de zaak die op het perceel gevestigd is. 

Het schepencollege geeft echter zelf het slechte voorbeeld door het voortzetten van de samenwerking met een privéfirma voor de plaatsing van publicitaire schuilhuisjes en gemeenteplanborden op de openbare weg. Op sommige locaties gaat het trouwens uitsluitend om integrale reclamepanelen die werden ingepland op de openbare weg. Deze reclamevoering is strijdig met de door het schepencollege zelf gestelde voorwaarden, want het gaat hier duidelijk om algemene reclame die niet verbonden is aan een specifieke handelszaak.

We kunnen uiteraard begrip opbrengen voor het feit dat hierdoor de kosten voor plaatsing en onderhoud van de infrastructuur niet ten laste vallen van de gemeente, en er bijgevolg op deze wijze een belangrijke financiële besparing ontstaat. Maar het argument van het financiële voordeel gaat ook op voor de particuliere aanvragen tot plaatsing van reclamepanelen.

Het lijkt ons dan ook aangewezen dat het schepencollege ofwel eerlijkheidshalve de gestelde regels aanpast indien men de reclamevoering in de schuilhuisjes en bij de gemeenteplanborden wenst te handhaven, ofwel de eigen regels naleeft en deze vorm van reclamevoering op de openbare weg stopzet. In dit geval is het aangewezen dat het schepencollege onverwijld beslist om de samenwerking met de privéfirma voor plaatsing van publicitaire schuilhuisjes en gemeenteplanborden te verbreken en de nodige budgetten voorziet tot plaatsing van eigen publiciteitsvrije schuilhuisjes en gemeenteplanborden. Hierbij wordt dan best geopteerd voor de modellen die De Lijn voorstelt. Deze worden in belangrijke mate gesubsidieerd, en tegelijk ontstaat er op het vlak van halteaccommodatie een eenvormigheid.

Vraag :

Kan het schepencollege aan de gemeenteraad duidelijkheid verschaffen over het al dan niet behouden van de publicitaire schuilhuisjes en gemeenteplanborden ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is