Parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Op 23 mei 2013, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Parkeerplaatsen voor personen met een handicap – wegmarkeringen

 

Voor personen met een handicap vormen voldoende en vlot bereikbare parkeerplaatsen een basis voor hun mobiliteit.

De regels inzake aanleg en signalisatie hiervan zijn opgenomen in de wegcode en in de omzendbrief van 3 april 2001, aangevuld met de omzendbrief van 25 april 2003.

Naast de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van hun woning is het noodzakelijk om vooral in dorps- en winkelkernen te voorzien in voldoende parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

Het Vademecum Duurzaam Parkeerbeleid van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken beveelt hiervoor een norm van 6% of 1 plaats per 17 parkeerplaatsen aan.

Wat betreft signalisatie ervan is voorzien in de plaatsing van de daartoe aangewezen verkeersborden, doch jammer genoeg blijkt dit niet altijd voldoende  en worden dergelijke parkeerplaatsen onrechtmatig bezet.

De omzendbrief van 3 april 2001 adviseert dan ook om deze parkeerplaatsen duidelijk te markeren op de grond. Dit element wordt nog extra benadrukt in de omzendbrief van 25 april 2012, waar wordt voorgesteld om de wegbedekking ofwel volledig een andere kleur te geven, ofwel evenwijdig moet de witte afbakening een aangrenzend kader met een breedte van 10 tot 15 cm aan te brengen. Met het oog op eenvormigheid adviseert de omzendbrief een blauwe kleur. Het Vademecum Duurzaam Parkeerbeleid opteert bij voorkeur voor een volledige blauwe inkleuring van het parkeervak, aangevuld met het rolstoelpictogram.

De meeste gemeenten hebben deze aanbevelingen gevolgd en hun parkeervakken volledig blauw gemarkeerd, of voorzien van een blauwe kader.

Onze gemeente daarentegen heeft deze aanbeveling niet gevolgd.

De voorgestelde blauwe markering draagt nochtans bij tot een betere visuele accentuering van de parkeerplaatsen, en creëert eenvormigheid met openbare parkeerplaatsen voor personen met een handicap in andere gemeenten, wat leidt tot een betere herkenbaarheid ervan.

Onze N-VA-fractie vraagt het college van burgemeester en schepenen :

  • aan de hand van detailcijfers aan te tonen of inzake parkeerplaatsen voor personen met een handicap de norm van  6% of 1 plaats per 17 parkeerplaatsen in dorps- en winkelkernen is behaald;
  • te beslissen om bij de eerstvolgende vernieuwing van de wegmarkeringen te voorzien in de accentuering van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap d.m.v. een volledige of gedeeltelijke blauwe markering van het parkeervak, aangevuld met het rolstoelpictogram.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is