Conflictvrije kruispunten

Op 22 oktober 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Conflictvrije kruispunten

Onze gemeente telt een aantal kruispunten waarbij het verkeer geregeld wordt door middel van verkeerslichten. Bij geen van deze kruispunten wordt het principe van het conflictvrije kruispunt gehanteerd. Binnen de conflictvrije kruispunten bestaan er twee types : 

1)    Het conflictvrije kruispunt, waarbij de bestuurder enkel links kan afslaan op het moment dat de tegenligger die rechtdoor wil rijden rood licht krijgt; 
2)    Het conflictvrij/onbeschermd kruispunt, waarbij er tijdens de fase dat de bestuurder links kan afslaan en dus groen licht krijgt, zowel een beschermde periode (tegenligger krijgt rood licht) als een onbeschermde periode is (ook de tegenligger krijgt groen licht). Het voordeel van deze laatste regeling is de verhoogde capaciteit van het aantal links afslaande voertuigen en de verminderde vertraging.

Uit een studie uitgevoerd door het Steunpunt Verkeersveiligheid blijkt dat de kans op ongevallen daalt met 45% en het aantal letselongevallen met 30 %. De daling situeert zich vooral bij het aantal linksafongevallen, die met 66 % afnemen. Verder blijkt uit deze studie dat meer en meer gemeenten voor deze conflictvrije kruispunten opteren. 

Gezien deze zeer positieve resultaten en de beperkte wijzigingen die aan de verschillende kruispunten dienen te gebeuren, vraagt onze N-VA-fractie om op de belangrijkste kruispunten in onze gemeente (as Zwijndrecht – Burcht) de mogelijkheid van het herorganiseren tot conflictvrije  kruispunten te onderzoeken en deze kruispunten op een dergelijke manier aan te passen zodat deze conflictvrij worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is