U bent hier
Burchtse Scheibeek / Laarbeek / Statiestraat wegverharding
Burchtse Scheibeek - wateroverlast aan de Heidam
Reeds jaren worden we bij hevige regenval geconfronteerd met een overstroming van de Burchtse Scheibeek aan het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de Heidam.
Op 27 juli was dit opnieuw het geval. Voor de zoveelste keer liep het kruispunt onder water, met schade aan passerende voertuigen tot gevolg.
In het verleden werden tal van ingrepen uitgevoerd om de wateroverlast te voorkomen, maar geen van deze ingrepen loste de verwachtingen in. Ook het recent aangelegde bufferbekken aan het warenhuis Aldi blijkt niet te voldoen.
Onze fractie is van mening dat kosten noch moeite mogen worden gespaard om dit probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen.
De N-VA-fractie vraagt het schepencollege om onverwijld alle betrokken partijen bij dit dossier rond de tafel te brengen en oplossingen uit te werken om het probleem van de herhaalde overstromingen van de Burchtse Scheibeek aan het kruispunt Antwerpsesteenweg-Heidam te stoppen, en vervolgens de nodige middelen te voorzien om het weerhouden project effectief en prioritair uit te voeren.
__________________________________________________________
Laarbeek - rooster ter hoogte van de Constant Van Goeystraat
De Laarbeek werd in het verleden ingebuisd tussen de Constant Van Goeystraat en de Burchtsestraat. Aan de start van de inbuizing aan de Van Goeystraat werd een rooster geplaatst om takken en afval tegen te houden, zodat de inbuizing niet kan verstoppen.
Op zaterdagavond 27 juli trok een zwaar onweer over onze contreien met de nodige wateroverlast tot gevolg.
Door het wassende water zaterdagavond steeg het waterpeil van de Laarbeek bijna tot aan de rand van de beek. Dit was voornamelijk het gevolg van het feit dat de doorstroming van de rooster geblokkeerd werd met takken, bladeren en ander afval, en de rooster onvoldoende water doorliet.
Een bezorgde inwoner uit de C. Van Goeystraat probeerde de gemeentelijke diensten of de lokale politie te contacteren maar kon op dat ogenblik niemand bereiken.
Om overstroming van de beek en schade aan de naastgelegen woningen en tuinen te voorkomen heeft hij dan maar zelf in barre weersomstandigheden getracht om zoveel als mogelijk het afval op de rooster te verwijderen.
In het verleden is het nog voorgekomen dat bewoners in gelijkaardige omstandigheden zelf voor ruiming van de rooster moesten instaan om overstroming te voorkomen, bvb aan de Zwaluwbeek.
Ondanks periodieke reiniging van deze roosters door de gemeentelijke diensten blijkt er bij hevige regenval toch telkenmale opnieuw een kritisch probleem te ontstaan. Oorzaak ligt wellicht bij het concept van de rooster. Deze werd zo ontworpen om de inbuizing vrij te houden van grote takken, om zodoende verstopping van de inbuizing te voorkomen. Wellicht door de combinatie van een te steile hellingsgraad en te beperkte grootte van de mazen van de rooster wordt ook een mix van takken, bladeren en zwerfvuil afgeremd aan de rooster, waardoor een dam wordt gevormd die de doorstroming van de beek naar de inbuizing afremt en stopt.
Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege :
- een aanpassing van de betreffende roosters te onderzoeken, zodat deze enkel het grote afval tegenhouden en het dichtslibben van de rooster door een dam van kleine takjes, bladeren en klein zwerfvuil wordt voorkomen en overstroming van de beek wordt vermeden;
- de wachtdienst van de technische dienst opdracht te geven om tijdens hevige regenval, zoals het geval was op 27 juli, extra controles uit te voeren van de kritische punten van de beken, zoals deze roosters, en zelf indien nodig onmiddellijk onderhoud of opkuis uitvoert, ongeacht de kwalificatie van de beek.
__________________________________________________________
Statiestraat - wegverharding
Samen met enkele verontruste lokale handelaars stellen we vast dat de verharding van de rijweg van de Statiestraat ernstige gebreken vertoont : het toenemend aantal grijze vlekken op de rijweg wordt wellicht veroorzaakt door vermaling en oppompen van de onderlaag ingevolge de trilling van de losliggende betonstraatstenen. Gevolg is dat de onderlaag verdwijnt en de betonstraatstenen los liggen.
Niet alleen is er het risico op verzakkingen, de losliggende stenen doen ook het omgevingsgeluid toenemen en het oneffen wegdek hindert de fietsers.
Naast tijdelijke maatregelen om problemen op korte termijn te voorkomen lijkt het ons noodzakelijk om ook een vervanging van het wegdek door bvb een asfaltverharding te overwegen.
Gezien het belang van de Statiestraat als winkelstraat en belangrijkste verbindingsweg tussen Zwijndrecht en Burcht is het noodzakelijk deze ingrepen ruim vooraf te plannen en er op uitgebreide schaal over te communiceren.
Onze N-VA-fractie vraagt het schepencollege
• dringend een evaluatie te maken van de toestand van de wegverharding in de Statiestraat;
• te melden welke maatregelen en timing worden voorzien om deze problematiek op te lossen.