Afsluitingen rond bouwvallige gebouwen in Burcht geweigerd!

Op 12 juli 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening, 4. Ruimtelijke ordening

Gevaar voor spelende kinderen aan oude schoolgebouwen in de Verbindingsstraat blijft actueel
In antwoord op onze vraag tot grondige afsluiting van de bouwvallige gebouwen in de Verbindingstraat liet de waarnemend burgemeester in de ATV-uitzending van 11 juli noteren dat “afsluiten moeilijk ligt want het terrein is geen gemeente-eigendom”.

Een bedenkelijke reactie want de gemeente plaatste in het verleden op deze “privé-terreinen” de vandalismebestendige voetbaldoelen, en laat geregeld het grasveld maaien door een aannemer, dit in opdracht en op kosten van het gemeentebestuur. Zodoende officialiseert het gemeentebestuur zelf dit terrein als speelplein, en is het dus absoluut noodzakelijk dat ook de nodige maatregelen worden getroffen om ongevallen te voorkomen.

Hoe dan ook, het is een primaire opdracht van elk gemeentebestuur en specifiek van elke burgemeester om de veiligheid van haar inwoners op haar grondgebied ten allen tijde te verzekeren.  Als de gemeente de kosten van de sloop van de gebouwen kan verhalen op de eigenaar, dan kan ze dit ook doen voor de kosten van de noodzakelijke afsluiting.

De door de gemeente geplaatste waarschuwing voor mogelijke risico’s kan bezwaarlijk als efficiënt en toereikend worden beschouwd : er staat slechts 1 waarschuwend bericht, dit aan de ingang van de Visserstraat tegen het straatnaambord, op ca 1m80 hoogte en dus op een hoogte en in een ambtelijke taal die spelende kinderen geenszins aanspreekt. Misschien is dit voldoende om de gemeentelijke verantwoordelijkheid af te schuiven, doch dit lijkt dan meer op het opensteken van een paraplu dan op een efficiënte waarschuwing naar spelende kinderen toe.  We mogen toch aannemen dat noch het college van burgemeester en schepenen, noch het  gemeentebestuur een ernstig ongeval op zijn of haar geweten wil hebben door nalatigheid of ontoereikende waarschuwing ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is