Interview Marleen Van Hauteghem

Op 18 februari 2011

Marleen Van Hauteghem komt op voor de Kamer bij de opvolgers.

ZWIJNDRECHT. Marleen Van Hauteghem is in de gemeente al lang geen onbekende. Ze is ook al 22 jaar actief in de politiek. Bij de Vlaamse partijen, want oorspronkelijk was ze nog bij de Volksunie. Toen de N-VA er aan kwam voelde ze het zo aan dat ook deze partij haar keuze moest worden. Ze is daar nu blij om en bleef er altijd achter staan en voelde dat er ook in Zwijndrecht een toekomst voor was. Maar wat een dieptepunt moest N-VA verwerken bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2006! Een kartel met CD&V kwam er niet en N-VA had in de gemeenteraad geen zitje meer. Het was een zware dobber voor de Zwijndrechtse afdeling.

 "Persoonlijk had ik een schitterend resultaat", blikt Marleen terug. "Helaas, de kiesdrempel hadden we niet bereikt waardoor we nu langs de zijlijn moeten toekijken. Maar dat wil niet zeggen dat de plaatselijke afdeling stil staat, integendeel, het nationale succes vertaalt zich ook op gemeentelijk vlak."

Marleen maakte al heel wat verkiezingen mee: 4 gemeenteraadsverkiezingen, 2 provincieraadsverkiezingen, 1 maal was ze kandidaat voor de senaat en oogstte toen toch 5000 voorkeurstemmen. Vorig jaar kwam ze ook op voor het Vlaams Parlement en nu staat ze dus 10de opvolger bij de Kamer.

 De N-VA, thuis in het bekende Vlaams Huis van de Polderstraat in Zwijndrecht, staat stevig omdat er een goede basis ligt via een goedwerkende bestuursploeg. "Ik kan ook rekenen op een bestuur dat mijn deelname aan de verkiezingen voor 100% steunt. Door samen naar het congres te gaan, verkiezingspropaganda te plakken, een BBQ organiseren groeit er hechte vriendschapsband."

 Op de arrondissementsvergadering komt steeds iemand van het nationaal bestuur langs om de laatste stand van zaken toe te lichten. De jaarlijkse nieuwjaarsrecepties gaan altijd samen met een belangrijke eregast. Dit jaar was het Parlementsvoorzitter Jan Peumans en ook Jan Jambon en zelfs, al een hele tijd geleden, ook Bart De Wever die toen nog helemaal niet bekend was.

 Ook het gemeentelijke beleid volgen ze bij N-VA met argusogen. Ze hebben ook een Vlugschrift dat nog steeds regelmatig in alle brievenbussen van de gemeente wordt gedropt.

 Momenteel werken we aan een Project 2012, om er weer te staan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Marleen kijkt ook uit naar haar zoon Thomas Cools, want ze zou graag hebben dat haar sporen volgt. Thomas is er 21 en volgt aan de Universiteit Geschiedenis. Hij zetelt in de Zwijndrechtse Jeugdraad en heeft interesse voor politiek.

 Visie

 "Als bediende bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds weet ik maar al te goed hoe belangrijk een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of invaliditeit wel zijn. Vlamingen en Walen leggen bijna overal andere accenten, wij maken meer gebruik van de eerstelijnsgezondheidszorg, denk maar aan de raadpleging bij de huisarts en thuiszorg.Terwijl men in het zuiden vlugger naar de specialist of het ziekenhuis zou gaan. Ook bij preventie leggen wij andere klemtonen, denk aan de vaccinaties en borstkankerscreening. De ereloonsupplementen in ziekenhuizen zijn in Wallonië een stuk hoger dan bij ons en in Brussel nog meer. En dan verwijt men Vlamingen niet solidair te zijn."

 Het is voor Marleen Van Hauteghem duidelijk dat Vlamingen en Franstaligen andere beleidskeuzes wensen te maken. Dit heeft ook financiële gevolgen voor de gemeenschap. Daarom zou ieder best zelf verantwoordelijk gesteld worden voor zijn beleid. Momenteel dragen de Vlamingen volgens haar buitenproportioneel bij aan de sociale zekerheid en laat ons systeem misbruik toe die wij in feite moeten financieren. "Denk maar aan het recent onderzoek van 'De Specialist' waaruit blijkt dat artsen onder druk van ziekenhuisdirecties onnodige onderzoeken doen. Het is ook frappant dat Waalse zieken langer arbeidsongeschikt worden beschouwd dan Vlaamse. Per titularis is men in Wallonië gemiddeld 3 dagen langer arbeidsongeschikt dan in Vlaanderen!" (Rolf Duchamps)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is