Acht procedures vertragen bouw gevangenis

Op 25 november 2011

Initiatiefnemers van deze juridische stappen zijn allerlei actiecomités. Zo heb je stRaten-Generaal en Ademloos, die het Meccanotracé als alternatief bepleiten voor de Lange Wapperbrug in Antwerpen. Zij willen dat de gevangenis 80 meter opschuift, want anders kan het Meccanotracé er niet komen. Daarnaast heb je ook nog lokale actiegroepen, die de inplanting van de bajes verkeerd vinden of menen dat er geen sociaal draagvlak voor is.

Omdat alleen al de ontvankelijk verklaarde procedure tegen de milieuvergunning minstens drie maanden duurt, kunnen de werkzaamheden ten vroegste op 9 februari 2012 starten. Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) had gehoopt al in oktober 2011 te kunnen beginnen om tijdig klaar te zijn als de huur van de gevangenis van Tilburg afloopt. De Clerck had nog in maart 2011 vooropgesteld dat de nieuwe gevangenis van Beveren einde juni 2013 klaar moet zijn.

"De gevangenis van Beveren kan onmogelijk af zijn tegen eind 2013 als de gedetineerden die nu in Tilburg verblijven, van daar naar Beveren moeten worden overgebracht", besluit Sophie De Wit. Zij vernam ook dat de overheid nog niet het hele terrein in Beveren in handen heeft. Op de Schaarbeekstraat na werden alle percelen minnelijk verworven.

Ook het archeologisch onderzoek is nog niet volledig afgerond. Onder meer een woning, een stal en buurtweg 28 moeten nog onderzocht worden. Dat kan pas wanneer de woning en stal worden gesloopt door de aannemer, en dat kan dan weer pas wanneer de eigenlijke bouwwerkzaamheden van start gaan.

In zijn antwoord zei minister Reynders nog dat de juiste duur van de vertraging nog niet kan worden ingeschat. Maar voor 9 februari 2012 kunnen de werkzaamheden zeker niet starten.

De nieuwe gevangenis in Beveren moet plaats bieden aan 300 gedetineerden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is